Rejestracja | Logowanie

Zapomniałeś hasła? |

Zdrowa forma »
» Tłuszcz kokosowy dla aktywnych

Tłuszcz kokosowy dla aktywnych

dobry tłuszcz kokos kokosowy mtc olej kokosowy orzech palma kokosowa właściwości kokosa

Katarzyna Gołębiowska
Liczba artykułów: 85
Data publikacji: 2010-01-03

Kanał RSS
AAAZmień wielkośc liter
Zdrowa forma

Palma kokosowa to prawdziwa skarbnica. W naturalnym klimacie wykorzystywana jest właściwie w całości - od pnia, poprzez liście, na orzechach kończąc. Okazuje się, że uzyskany z niej tłuszcz kokosowy może być dobrym suplementem diety osób aktywnych. Olej i tłuszcz kokosowy uzyskuje się z tłoczenia kopry, czyli twardego miąższu orzechów.

Jest on naturalnym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (Medium-Chain Tiglicerides, MTC), które w odróżnieniu od innych tłuszczy, nie odkładają się w organizmie w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak ponieważ do trawienia tłuszczy MTC nie są potrzebne enzymy ani żółć - są wchłaniane bezpośrednio przez wątrobę uwalniając przy tym energię. Dzięki tym właściwościom, wskazany jest dla osób mających problemy z wchłanianiem innych tłuszczy. Dodatkowo polecane są dla sportowców: średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe dzięki szybkiemu utlenianiu potrafią dostarczyć organizmowi łatwo dostępnej energii. Sprzyjają one redukcji tkanki tłuszczowej i wzmacniają przemiany anaboliczne.

Ważna uwaga - olej kokosowy nie równa się olejowi MTC. Ten pierwszy stosuje się do smażenia, i dzięki zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MTC) jest dużo lepszy dla osób dbających o zdrowie i linię niż zwykły olej. Olej MTC zaś, to wyselekcjonowane z oleju kokosowego czy palmowego tłuszcze polecane dla osób  ćwiczących - zwłaszcza kulturystów i osób trenujących na siłowni. Poza zwiększeniem intensywności procesów anabolicznych, MTC ograniczają procesy kataboliczne, co jest idealnym zestawem dla  pracujących nad budową tkanki mięśniowej. Nadaje się do sałatek, czy jako suplement diety do spożywania łyżkami podczas posiłków czy przed treningiem.

Poza tymi cennymi właściwościami, kokos ma swoje zastosowanie także w kosmetyce. Poza przyjemnym zapachem i komfortem związanym ze stosowaniem kosmetyków z kokosem w składzie, ma on też dobroczynne działanie odżywcze. Doskonale nawilża i delikatnie natłuszcza skórę. Może także lekko wybielać przebarwienia skóry, nie tylko te spowodowane opalaniem. Koi suchą i napiętą skórę nie pozostawiając nieprzyjemnej tłustej warstwy. Także włosy mogą skorzystać na stosowaniu odżywek z olejem kokosowym. Dla czupryny wymagającej bardzo intensywnej terapii polecane jest wręcz bezpośrednie używanie oleju kokosowego jako maseczki - najlepiej nierafinowanego (który niestety nie pachnie tak przyjemnie jak rzadko dostępny olej tłoczony na zimno).

Niestety kokos jest także smaczny i dodawany do wielu ciast, ciasteczek i likierów, które nie sprzyjają diecie... Także lepiej o tym zapomnieć i skupić się na tych dobroczynnych właściwościach. Albo w wolnej chwili zrobić domek dla chomika z pustej skorupy po orzechu.

Czytaj więcej:

Prawidłowa dieta

Aby dietę odchudzającą można było nazwać prawidłową, musi ona pomimo swojej obniżonej energetyczności dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Do ułożenia prawidłowego konieczne są obliczenia. czytaj dalej »

Dobre i złe węglowodany

Restrykcyjne diety zachęcaja nas do rezygnacji z weglowodanów - ale czy to naprawdę konieczne? czytaj dalej »

Oliwy, oleje, ole!

Kiedyś Kowalski używał oleju słonecznikowego. Dziś w jego kuchni znajdziemy olej z pestek winogron, dyni, orzechów, awokado, oliwę z oliwek. czytaj dalej »

Dodali do ulubionych:

Adam Aktywny Anna Listopad
Niezalogowany

| zapomniałes hasła?